Up Service Despagubiri

Despăgubire record în Italia pentru familia unui român, daune pentru malpraxis: 650.000 de euro

Despăgubire record în Italia pentru familia unui român care a cerut daune Spitalului din Perugia pentru malpraxis. Românul ar fi avut șanse mari de a rămâne în viață dacă i s-ar fi făcut o biopsie pulmonară și i s-ar fi descoperit un nodul canceros.

Acum, familia trebuie să primească circa 650.000 de euro despăgubiri.  

La data de 19.02.2010, I.I.M., de ani de zile dependent de fumat, s-a prezentat la la Spitalul din Castiglione del Lago, transferat ulterior la Spitalul Silvestrini din Perugia în regim de urgență și supus unei vizite, după ce s-a simțit foarte rău.

De atunci a început coșmarul familiei, care a durat mai bine de 4 ani, culminând cu decesul bărbatului, în anul 2014.

Cazul de malpraxis

Bărbatul, în mai 2010 a fost supus unei tomografii PET – CT total body dar nu si la examenul indicat în scrisoarea de externare – pentru biopsie cu ac ghidată CT a nodulului găsit la lobul plămânului drept, examen care ar fi făcut posibilă stabilirea în timp util a unui diagnostic de neoplasm.

Familia a susținut că testul de diagnostic omis a dus la o reducere a șanselor de vindecare. În plus, a schimbat radical prognosticul neoplasmului din favorabil (în stadiul T1N0M0 din 2010 o intervenție chirurgicală de lobectomie pulmonară superioară pentru a realiza recuperarea clinică completă) până la nefavorabil (tipic stadiului T2N2M1 în care neoplasmul s-a dezvoltat ulterior) și s-a constatat că managementul clinic diferit ar fi putut evita rezultatul letal al bolii.

”Judecătorul a considerat munca personalului medical al Spitalului Silvestrini insuficientă. În perioada februarie – mai 2010 au omis, în faţa necesităţii binecunoscute de diagnosticare precoce a bolilor oncologice, în prezenţa unui nodul pulmonar „suspect” și cu indicația expresă a medicului radiolog, să se procedeze biopsia formațiunii găsite, rezultând o întârziere de aproximativ 3 ani în diagnosticul de neoplasm, cu agravarea consecințelor bolii și reducerea drastică a posibilităţilor de vindecare şi de supravieţuire.”, scrie în motivația sentiței Tribunalului din Perugia.

Despăgubiri de 650.000 de euro

În consecință, Spitalul Silvestrini din Perugia a fost obligat la despăgubiri. Familia I. (soția și copiii decedatului) primește un total de 597.780 de euro, plus dobânzile aferente, însumând un total de circa 650.000 de euro.

Avocatul care a apărat aceast caz este Gianluca Trabalza. Este cel care, în urmă cu 4 ani a mai obținut o cifră record de despăgubire pentru un român. Cazul era în urma unui accident rutier, tot în Italia: un milion de euro.

Acesta obținuse o decizie din care reieșea că vina a fost în totalitate a conducătorului auto. Deși victima a încercat să treacă strada printr-un loc nepermis, fără marcaje de trecere de pietoni. Mai mult, personalul medical de pe ambulanță, declarase că românul de afla în comă etilică.

Cazul a fost preluat inițial de firma UPSERVICE DESPAGUBIRI, ulterior colaborând cu avocatul Gianluca Trabalza. Cei interesați de cazuri asemănătoare pot cere informații AICI.

Sursa Gazeta Românească